lørdag den 27. januar 2018

Surdejsboller med sol på toppen...


For oven over al ting stråler Mor Sol - og den er på vej -  solen altså...
Lige så langsomt begynder solen at få mere og mere magt og pludselig er det her, foråret som vi hvert år længselsfuldt venter på.
I mellemtiden må vi nøjes med disse boller med et solrelief på toppen, men de er nu heller ikke så ringe endda.
Er du ikke til surdej, så erstat surdejen med en pakke gær og hævetiden.

Opskriften til 10 -12 stk boller kommer her
3,5 -4 dl vand eller mælk
50 gram gær, eller ca 2,5 dl rugsurdej
1 tsk sukker, honning eller sirup
1 tsk salt
4 spsk smagsneutral olie, eks rapsolie
250 g groft rugmel
Ca 400 g hvedemel.
Æbledeler, min er i plastic og så vidt jeg husker blev den delt ud til et Æblets dag arrangement for mange år siden - men et hvert genbrug med respekt for sig selv har en tre fire stykker af dem, til en femmer...

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i den kolde væske og tilsæt salt, sukker og olie. Rør rugmelet i dejen og rør det godt sammen. Tilsæt hvede melet lidt efter lidt, til dejen ikke er klistret mere, men heller ikke hård.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse for gær ca 1/2 - 1 time for surdejen ca 2 - 3 timer.
Der er forskel på gærhævet brød og surdejshævet brød, men nybagt brød er altid lækkert så gør hvad der passer til netop dit temperament...
Form dejen til 10 eller 12 boller  og lad dem hæve ca 1 time for surdejsbollerne pg ca 20 minutter for gærbollerne...
Giv hvert bolle et stempel med æbledeleren og pensl med vand inden de sættes i ovnen ved ca 200 i ca 15 - 20 minutter. ( Stemplet skal trykkes lidt hårdt ned på bollen, for at blive der under bagningen)
Velbekomme og god fornøjelse med bagningen..

                                         🌞 De bedste januar hilsner Kirsten K🌞


1 kommentar:

  1. Åh, kære Bjørnemor! kom nu tilbage på bloggen og fortæl om dine bøger og dine mange andre spændende nusserier.

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥